11 Must-Watch bewuste documentaires op Netflix (en verder)

By | May 13, 2023

Netflix En… Leren?

In het door bytes en pixels gedomineerde tijdperk van streaming entertainment is ‘Netflix and chill’ een werkwoord geworden voor het beschrijven van vrijdagavonden met een glas wijn in de hand. Maar wist je dat jouw streamingplatforms ook een schat aan content hebben voor de bewuste wereldburger?

Maak je klaar om al deze documenten aan je volglijst toe te voegen om je te laten nadenken, voelen en meer geïnformeerd te worden over een breed scala aan onderwerpen. Netflix is ​​niet alleen voor streaming Vrienden, maar ook om jezelf te leren over duurzaamheid of jezelf onder te dompelen in verre oorden als de Democratische Republiek Congo. Hier zijn 11 van onze topkeuzes van wat je nu online kunt bekijken: de bewuste editie.

Als je weinig tijd hebt, zijn hier onze aanbevelingen voor bewuste docuseries!

1. Het sociale dilemma

Documentaire | 1u 34m

Je hebt een nieuwe melding: je wordt gedolven. Dat is tenminste waar de makers van sociale media voor waarschuwen in deze huiveringwekkende documentaire op Netflix, ‘The Social Dilemma’. Van de bedenker van de ‘Vind ik leuk’-knop tot de data-ethici van Google, enkele van de grootste geesten van Silicon Valley spreken zich uit over de Frankensteiniaanse aard van sociale media die azen op de geestelijke gezondheid en verslaving van gebruikers en nu onze democratie bedreigen. Eén ding is zeker: na het bekijken van deze documentaire wil je met een fijne kam je privacy-instellingen doornemen.

KIJK OP NETFLIX

2. Sydney

Documentaire | 1u 51m

“Sidney”, geproduceerd door Oprah Winfrey en geregisseerd door Academy Award-genomineerde Reginald Hudlin, vertelt het verhaal van acteur, filmmaker en activist Sidney Poitier. De film bevat krachtige anekdotes van iconen als Morgan Freeman, Quincy Jones en Barbra Streisand, maar de beste verhalen komen van Poitier zelf. Van zijn jeugd op Cat Island, Bahama’s, tot zijn reis naar Amerika in de jaren veertig, beschrijft hij hoe de context van de plek zijn identiteit veranderde en voor het eerst racisme in zijn leven introduceerde. De bizarre en verwoestende spanning tussen het groeiende sterrendom van Poitier te midden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging wordt op aangrijpende wijze vastgelegd in dit ontroerende eerbetoon, dat aanleiding geeft tot diepe reflectie over de sociale constructies die we hooghouden en wat we toestaan ​​waar te zijn.

KIJK OP APPLE TV+

3. Op jacht naar koraal

Documentaire | 1u 29m

SPF-koninginnen, verzamel rond. “Chasing Coral” is een op het Sundance Film Festival bekroonde documentaire over de verbluffende schoonheid van koraalriffen in technicolor – en de dramatische vernietiging van deze complexe dieren als gevolg van klimaatverandering en vervuiling. Bedreigd door chemicaliën zoals oxybenzone en octinoxaat die in zonnebrandmiddelen worden aangetroffen, worden koraalriffen wit gebleekt, waardoor skeletten en een gat in het lokale ecosysteem achterblijven. Naar schatting zal meer dan 90 procent van het koraal tegen 2050 uitgestorven zijn. Als je nog geen gebruiker bent van minerale zonnebrandmiddelen, dan ben je dat wel na het bekijken van deze milieufilm.

KIJK OP NETFLIX

4. Crip Camp: een revolutie voor gehandicapten

Documentaire | 1u 48m

“Crip Camp”, alom geprezen, is een documentaire over een zomerkamp uit 1971 (Camp Jened) dat werd aangeprezen als een soort Woodstock; het werd geassocieerd met een magische zomer die leidde tot activisme voor gehandicaptenrechten en de strijd voor toegankelijkheidswetgeving. Het aangrijpende en ontroerende productiebedrijf van Barack en Michelle Obama was de uitvoerende producenten van deze film, die de publieksprijs won op het Sundance Film Festival.

KIJK OP NETFLIX

5. Dappere blauwe wereld

Documentaire | 50m

Matt Damon, schoonwateractivist en mede-oprichter van water.org, werkt samen met andere beroemdheden, waaronder Liam Neeson en Jaden Smith, in deze documentaire over de watercrisis. De VN schatten dat tegen 2025 1,8 miljard mensen in gebieden met waterschaarste zullen leven. Van hergebruik tot energieopwekking, de film onderzoekt verschillende innovaties over de hele wereld die helpen bouwen aan een toekomst voor duurzaam water. “Brave Blue World” is bedoeld om te inspireren en te verheffen: we kunnen allemaal deel uitmaken van het veranderen van de wereld en ervoor zorgen dat schoon water voor iedereen toegankelijk is.

KIJK OP NETFLIX

6. Dood de draak

Documentaire | 1u 41m

Laat u niet misleiden door de titel: de draak in deze fascinerende en vitale documentaire is geen vuurspuwend beest, maar de aloude gewoonte om districtsgrenzen opnieuw in te stellen om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden (ook wel gerrymandering genoemd). De film maakt duidelijk hoe de praktijk een directe bedreiging vormt voor de democratie en alleen dient om de machthebbers aan de top te houden. Nu we ons opmaken voor een nieuw controversieel verkiezingsseizoen, is dit waarschijnlijk de politieke docu om naar te kijken.

Kijk op Hulu

7. Ik ben Greta

Documentaire | 1u 37m

Voor iedereen die ontroerd was door de toespraak van de Zweedse tiener Greta Thunberg tijdens de VN-klimaattop van 2019, waarin ze vroeg: “Hoe durf je?” aan wereldleiders voor hun passiviteit op het gebied van klimaatverandering, dit is het document voor jou. Volg de gepassioneerde activist terwijl ze dringend actie eist tegen de klimaatcrisis, en laat je inspireren om zelf de strijd aan te gaan.

KIJK OP HULU

8. Mijn octopusleraar

Documentaire | 1u 25m

Deze Netflix-documentaire volgt filmmaker Craig Foster gedurende het jaar waarin hij vriendschap sloot met een wilde octopus in een Zuid-Afrikaans kelpbos. Deze mooie, opmerkzame en ontroerende film was na zijn debuut meteen geliefd bij het publiek vanwege de oprechte verhalen over de genezende krachten van de natuurlijke wereld.

KIJK OP NETFLIX

9. Stad van vreugde

Documentaire | 1u 16m

Deze documentaire onderzoekt de aanhoudende nasleep van het door oorlog verscheurde Oost-Congo voor veel overlevende vrouwen, en hoe ze een duistere realiteit in licht veranderden. “City of Joy” zal je ongetwijfeld aan de wereld in het algemeen herinneren en is een hartverscheurende maar mooie getuigenis van hoe Congolese vrouwen hun eigen basisbeweging beginnen om een ​​veilige haven te creëren en op te staan. Sinds de organisatie haar deuren opende, zijn meer dan 1.000 vrouwen genezen en afgestudeerd om terug te keren naar hun gemeenschappen als leiders.

KIJK OP NETFLIX

10. Menselijke stroom

Documentaire | 2 uur 20 minuten

Van kunstenaar Ai Weiwei zal deze docu over de wereldwijde vluchtelingencrisis je sprakeloos maken. De film is een eerbetoon aan de mensen in de loopgraven – vrijwilligers, dokters, hulpverleners – die vechten om vluchtelingen die onleefbare omstandigheden ontvluchten de waardigheid en het respect te geven die ze verdienen. Meer dan een documentaire is de film een ​​oproep tot actie, waarbij de kijker wordt gevraagd na te denken over de inspanningen die hij zou willen leveren om onschuldige mensen tegen gevaar te beschermen. Ontroerend, medelevend en soms tragisch onderzoekt Human Flow de grenzen die we bewaken en wanneer ze het waard zijn om overschreden te worden.

KIJK OP PRIME

11. De Jane’s

Documentaire | 1u 41m

Deze film speelt zich af in de jaren zestig en vertelt het verhaal van de ondergrondse abortusadviesdienst van Women’s Liberation, simpelweg bekend als “The Janes”. Gevestigd in Chicago, maar werkzaam in het hele Midwesten, zorgden The Janes van 1969 tot 1972 voor abortussen bij 11.000 vrouwen. toont het vitale en gevaarlijke werk van het verstrekken van reproductieve gezondheidszorg in een tijd waarin abortus illegaal was.

KIJK OP HBOMAX


VERWANTE LEZING


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *