5 financiële welzijnstips die ik wou dat ik ze had geweten toen ik in de twintig was

By | May 13, 2023

Toen ik begin twintig was, werkte ik meerdere baantjes per uur tussen het volgen van universiteitscursussen door. Het laatste waar ik aan dacht was geld besparen, laat staan ​​het beheren op een manier die zo effectief was dat ik er in de toekomst baat bij zou hebben.

Nu, tien jaar later, als ik terugdenk aan mijn jongere zelf, voel ik mee met haar slordigheid – ze probeerde gewoon te voorkomen dat haar account op nul zou komen. Maar ik zou ook willen dat ze een paar financiële welzijnspraktijken had geleerd en geïmplementeerd om geldangst te verminderen en ook om een ​​basis te leggen voor de komende jaren.

Er zijn tal van online artikelen die u zullen vertellen om een ​​budget te creëren en te beginnen met sparen wanneer u jong bent – dit artikel is dat niet. Hoewel goed advies, minder conventionele tips niet vaak op de lijst staan, zijn ze net zo belangrijk voor het ontwikkelen van een gezonde relatie met geld.

Op zoek naar meer budgettips? Probeer deze 99 budgethacks om uw geld voor u te laten werken.


1. Maak het uit met je bank (en vind er een van wie je houdt)

Laten we beginnen met de grote ole-organisatie die uw geld veilig houdt. Wist je dat je bij kiezen je bank?

Mijn moeder zorgde ervoor dat ik een lopende rekening kreeg bij de bank van mijn ouders toen ik een tiener was, en dat is dus de bank waar ik bij bleef tot ik volwassen was. Het was prima. Ik heb nooit grote problemen gehad, maar ik zag er altijd tegen op om de klantenservice te bellen of – toen persoonlijk bankieren nog een groot ding was – in de drive-in-rij te wachten om contante fooien te storten van het restaurant waar ik werkte.

Maar als het gaat om het kiezen van een bank, hebben we opties! We kunnen rondkijken en potentiële klanten “daten” totdat we een goede match vinden. Dit is vooral belangrijk als u op zoek bent naar een groene bank of een lokale entiteit; je hoeft niet te blijven hangen, alleen maar omdat dat is met wie je voor altijd hebt gebankierd. Vragen stellen. Test de klantenservice (mijn huidige bank heeft een korte wachttijd en vraagt ​​altijd naar mijn dag en het lokale weer). Navigeer door de website en apps om te zien of ze naadloos aanvoelen en iets leuk vinden dat je gemakkelijk kunt gebruiken. Het laatste wat u wilt, is dat u zich gestrest voelt elke keer dat u een storting moet doen of een rekening moet betalen. Kies een bank die bij je past.

2. Ken de waarde van de transactie

Ik wou dat we in een samenleving leefden die handel en ruilhandel hoger aanzag. Onze vaardigheden zijn waardevol en kunnen ons vaak geld besparen. Ben je dol op babysitten of op de huisdieren van vrienden letten? Heb je ervaring met het schrijven van cv’s of het maken van portretfoto’s? Heb je een talent voor doe-het-zelf en huisreparaties? Overweeg om uw vaardigheden met anderen te ruilen om zowel u als hen te besparen op diensten waarvoor u anders zou betalen.

Ruil bijvoorbeeld uw accountantsvrienden een paar weekenden gratis hondenuitlaten in voor hulp bij het indienen van uw belastingen. Of, in plaats van verhuizers in te huren, ruil je bereidwillige buren een huisgemaakte maaltijd in in ruil voor hulp bij het laden van de vrachtwagen.

Je kunt ook boeken, kleding, huishoudelijke artikelen en zelfs je huis kopen met vrienden. Gaat u volgende maand op vakantie in Seattle? Gebruik de kracht van doorverwijzingen van vrienden om iemand te vinden die uw stad een paar dagen wil bezoeken. Ruil appartementen, ruil auto’s, let op elkaars huisdieren. Dit bespaart iedereen op hotel- en transportkosten en biedt bovendien een unieke reiservaring.

3. Daar is een couponcode voor

Herinner je je de show “Extreme Couponing?” Ik keek ernaar toen ik begin twintig was en dacht altijd aan de deelnemers die uit stapels kranten knipten wanneer ik bij de supermarkt afrekende. Hallo, vriendelijke caissière. Ik heb vandaag geen coupons om te gebruiken. Maar coupons zijn niet alleen gereserveerd voor stoffige stapels en advertentiemailers. De meeste winkels zijn nu digitaal gegaan en hebben apps die u kunt downloaden voor directe besparingen.

De meeste winkels zijn nu digitaal gegaan en hebben apps die u kunt downloaden voor directe besparingen.

De Circle-app van Target heeft bijvoorbeeld honderden (!) wekelijkse kortingsbonnen die u kunt ‘knippen’ en u krijgt zelfs één procent terug om te gebruiken bij uw volgende aankoop. Zijn helemaal gratis. Zelfs als een winkel geen speciale app heeft om te besparen, maken webbrowser-plug-ins zoals Rakuten en Honey het gemakkelijk om cashback te verdienen of een snelle digitale kortingsbon te vinden (en je hoeft je niet eens aan te melden voor de nieuwsbrief van een site).

4. Negeer Dave Ramsey en open een creditcard

Een krediet opbouwen is een goede zaak, zeker als u in de toekomst een huis wilt kopen of leningen wilt afsluiten. De kunst is om de beste creditcard te vinden (zoek naar lage APR en lage jaarlijkse kosten), deze altijd op tijd af te betalen en deze niet te gebruiken als besteedbaar inkomen. Geef alleen uit wat u daadwerkelijk op de bank heeft en gebruik het voor aankopen die u anders met contant geld of een pinpas zou doen.

Nog een tip waarvan ik wou dat ik ze eerder had geleerd: als je een aanzienlijke aankoop gaat doen, open dan een nieuwe creditcard met inlogbonusbeloningen. Als u bijvoorbeeld op het punt staat $ 3.000 uit te geven aan een huisreparatie of om een ​​collegegeld te betalen, zoek dan een creditcard met een aanmeldingsbonus (zoals geld terug of airmiles). Gebruik vervolgens de kaart om de betaling uit te voeren en zorg ervoor dat u deze afbetaalt met het geld dat u al opzij heeft gezet. Dit is de sleutel, aangezien u alleen het geld gebruikt dat u al heeft.

Nu heb je een gratis vlucht voor je volgende vakantie, en je bouwt je tegoed op – en dat allemaal omdat je een betaling hebt gedaan die je al zou doen.

5. Bespaar geen geld op de verkeerde kant

Tot slot is mijn favoriete financiële tip advies van een zeer dierbare vriend.

Er zullen momenten zijn dat u onverwachte uitgaven of calamiteiten heeft. Uw auto heeft nieuwe banden nodig (of u heeft gewoon een nieuwe auto nodig). Er ontstaat een lek in de slaapkamer en je ontdekt dat het hele dak aan vervanging toe is. Je peuter zal willen zien of je werklaptop in de badkuip kan drijven. (Geschreeuw invoegen.)

Wanneer deze onvoorziene situaties zich voordoen – en dat zal gebeuren, meestal precies op het moment dat u zich op uw gemak begint te voelen met het nummer op uw bankrekening – zal het verleidelijk zijn om te bezuinigen en voor de goedkoopste optie te gaan. Soms is dit nodig, afhankelijk van de levensomstandigheden, en dat is prima als we geen andere opties hebben.

Geld besparen aan de voorkant kan ons de komende maanden meer kosten.

Maar in andere seizoenen willen we bezuinigen omdat het voelt als een verstandige financiële beslissing. Dus huren we de man van Craigslist in om het dak te vervangen in plaats van het gecertificeerde dakdekkersbedrijf, of we kopen de klopperauto alleen contant in plaats van via een dealer. We vergeten er rekening mee te houden dat goedkopere auto’s vaak meer onderhoud vergen en zelfs meer benzine kunnen kosten, afhankelijk van de leeftijd en het aantal kilometers per gallon. Onze poging om geld te besparen aan de voorkant (of aan de verkeerde kant) kan ons de komende maanden meer kosten – dat, en het kost ons tijd en stress.

Als u extra spaargeld beschikbaar heeft, probeer dan niet te bezuinigen op deze verrassingsaankopen. Hoewel u vooraf misschien meer uitgeeft, bespaart u waarschijnlijk op de lange termijn.

Bonustip: het is oké om geld aan jezelf uit te geven

Een bonustip om mee te stoppen – dit is er een die ik het meest recent heb geleerd, en soms is het nog steeds een worsteling. Maar voor iedereen die het moet horen:

Het is prima om af en toe geld aan jezelf uit te geven, en het is prima om jezelf uit te geven en jezelf te trakteren op een mini-gezichtsbehandeling of om het jack te kopen waar je de afgelopen twee winterseizoenen naar op zoek was. Geld besparen is belangrijk, maar dat geldt ook voor leven en genieten van de vruchten van je harde werk. Een lekkere maaltijd of (snik naar adem) een fles wijn van $ 25 in plaats van door de gebruikelijke kortingsgang te bladeren, wordt aangemoedigd. En als u af en toe geen kleine luxe toestaat, is de kans groter dat u het geld onbedoeld uitgeeft.


Kayti Christian is hoofdredacteur bij The Good Trade. Ze heeft een master in non-fictie schrijven van de Universiteit van Londen en is de maker van Feelings Not Aside, een nieuwsbrief voor gevoelige mensen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *