5 gezondheidsvoordelen van tuinieren

By | May 24, 2023


Wilt u uw vitamine D-inname verhogen, meer vrienden maken in uw gemeenschap en uw handkracht vergroten in één keer? Het blijkt dat tuinieren al deze vakjes en meer kan aanvinken. Voeg ook het verlagen van de bloeddruk en het verkleinen van uw ecologische voetafdruk toe aan de lijst.

Tuinieren doet zoveel meer dan je tuin er mooi uit laten zien (hoewel dat een behoorlijk voordeel is!). Misschien heb je voor het eerst hulp nodig bij het tuinieren, of misschien tuinier je al jaren en bereid je je voor op weer een succesvol seizoen. Hieronder vind je vijf van de belangrijkste voordelen voor tuinieren, samen met enkele tips van Arber, ‘s werelds eerste plantenwelzijnsbedrijf dat gereedschappen, producten en onderwijs aanbiedt dat elke tuinier nodig heeft om zijn planten te verzorgen.

Tuinieren heeft bijna onbeperkte voordelen en komt ten goede aan uw geestelijke gezondheid, lichamelijke gezondheid en zelfs het klimaat.

“Tuinieren heeft talloze voordelen voor jezelf, voor moeder natuur en voor alle levende dieren”, zegt Vanessa Dawson, oprichter en CEO van Arber, inclusief voordelen voor je mentale gezondheid, fysieke gezondheid en zelfs het klimaat. Maar het kan een ontmoedigende taak zijn voor iemand die nog nooit eerder heeft geplant, zelfs als je alle voordelen kent van vuile handen. Dawson raadt aan klein te beginnen. “Alle tuinders, ongeacht hun ervaringsniveau, doden planten en maken fouten”, zegt ze. Doe het rustig aan en plant slechts een paar nieuwe planten tegelijk in plaats van meteen een volle tuin in te springen.

Arber

“Begin met het ontdekken van je ‘winterharde zone’ om de beste planten te kiezen en je groeiseizoen te begrijpen op basis van je regio”, zegt Dawson. En probeer waar mogelijk soorten te planten die inheems zijn in uw gebied om niet alleen uw planten de beste overlevingskans te geven, maar ook om lokale bestuivers zoals bijen en vogels het voedsel te geven dat ze zijn geëvolueerd om te eten.

Dawson merkt ook op dat een tuin zo goed is als de grond. Om uw tuin te laten gedijen, “investeert u in grond en aanpassingen die rijk zijn aan voedingsstoffen, goed gedraineerd zijn en een optimale bodemgesteldheid bereiken.” Arber heeft tal van producten die van planten houden, zoals biologische insecticiden en biologische plantenvoeding om je tuin gezond te houden, perfect voor tuinders met een beetje ervaring.

Je hebt ook niet per se een tuin nodig om te tuinieren. Volgens Dawson is tuinieren zelfs bijzonder gunstig voor degenen die in stedelijke gebieden wonen. Als je bijvoorbeeld in een flatgebouw zonder tuin woont, kijk dan eens naar gemeenschappelijke tuinen bij jou in de buurt, of overweeg om een ​​verhoogd bed op de brandtrap te plaatsen voor je eigen minituin. “Je zou verbaasd zijn hoeveel je kunt groeien in een verhoogd bed dat maar een paar meter breed is”, zegt ze.

Arber benadrukt ook het belang van geduld. “Planten nemen hun eigen zoete tijd om te bloeien, fruit te produceren, volwassen te worden”, legt Dawson uit. En wanneer u wacht tot de vruchten van uw arbeid (letterlijk) verschijnen, kunt u alle voordelen van tuinieren plukken voor de gezondheid van uw gemeenschap, uw omgeving en uzelf. Hier zijn vijf van de grootste gezondheidsvoordelen van tuinieren.

1. Tuinieren verbetert je lichamelijke gezondheid.

Fysiek is tuinieren een uitstekende training. “Graven, harken, planten, wieden en water geven… kunnen allemaal helpen de spieren te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en calorieën te verbranden”, zegt Dawson. Tuinieren wordt beschouwd als matige fysieke activiteit, dus slechts 30 minuten tuinieren per dag zal voldoen aan uw dagelijkse trainingsbehoeften voor een gezond lichaam.

Vanwege zijn fysieke aard, stressverlichtende voordelen en blootstelling aan zonlicht, kan tuinieren u helpen uw bloeddruk te verlagen. Naast het helpen van uw hartgezondheid, verhoogt blootstelling aan zonlicht uw vitamine D-inname, vooral in de zomermaanden – zorg er wel voor dat u uzelf tegen brandwonden beschermt met SPF!

Arber

2. Tuinieren verbetert je mentale gezondheid.

We weten al lang wat de voordelen zijn voor de geestelijke gezondheid van tijd doorbrengen in de natuur: het vermindert stress en verscherpt de cognitie, naast andere voordelen. Maar wanneer we de natuur koesteren, gaan we een positieve feedbacklus aan met onze eigen achtertuinen. “Tuinieren stelt individuen in staat om contact te maken met de natuurlijke wereld, wat mindfulness en een gevoel van doelgerichtheid kan bevorderen”, legt Dawson uit.

Wanneer we de natuur koesteren, gaan we een positieve feedbacklus aan met onze eigen achtertuinen.

Tuinieren is een geweldige manier om weg te komen van schermen, bezig te zijn met de natuur en iets zinvols te produceren terwijl je toch bezig bent. Het inademen van een soort bacterie die in het vuil leeft heet Mycobacterium vaccae er is zelfs aangetoond dat het de serotonine in de hersenen verhoogt en zich gedraagt ​​als Prozac.

3. Tuinieren helpt je gezonder te eten.

Dit is een van de meer voor de hand liggende voordelen: het verbouwen van uw eigen groenten en fruit kan u helpen uw dieet te verbeteren. Het hebben van vijf porties fruit en groenten per dag kan uw levensduur verlengen en uw risico op bepaalde ziekten verlagen volgens deze studie van Harvard, die ook een handige tabel heeft voor de portiegroottes van producten.

Door je eigen voedsel te verbouwen, leer je er een gewoonte van maken om die productaanbevelingen te halen, en de American Society for Horticultural Science zegt dat tuinieren kinderen ook kan helpen meer groenten te eten. En als je je eigen voedsel verbouwt, kun je pesticidenvrij eten zonder een uitstapje te maken naar het biologische gedeelte van de supermarkt.

Arber

4. Tuinieren helpt je om duurzamer te leven.

Leef meer in overeenstemming met uw waarden door thuis voedsel te verbouwen.

Leef meer in overeenstemming met uw waarden door thuis voedsel te verbouwen. Minder boodschappen doen in de supermarkt vermindert de behoefte aan industriële landbouw, en het vermindert ook de verpakkings- en transportbrandstof die gepaard gaat met onze geïndustrialiseerde voedselsystemen, legt Dawson uit. “Tuinieren moedigt ook het gebruik van organische en composteerbare materialen aan, wat kan helpen afval te verminderen en een gezondere bodem te bevorderen”, zegt ze.

Composteer je eigen etensresten thuis om je afvalvoetafdruk te verkleinen, of steun je lokale composteerbedrijven door wat aarde van ze te halen. Bovendien helpen de planten die je hebt gekweekt koolstof en verontreinigende stoffen uit de lucht te zuigen, en bloeiende planten leveren essentieel voedsel voor bestuivers zoals bijen, vlinders en vogels.

5. Tuinieren bevordert een gemeenschapsgevoel.

Tuinieren biedt talloze mogelijkheden voor sociale contacten. Misschien word je lid van een plaatselijke gemeenschapstuin als je geen achtertuin hebt of als je je buren wilt leren kennen. Zelfs als je een eigen tuin hebt, kun je het hele gezin betrekken bij het wieden, snoeien, harken of planten. Als je een goede oogst hebt, is dat een geweldige kans om je overvloed te delen met buren en vrienden. En als je aan het tuinieren bent, ben je nooit echt alleen – je bent omringd door duizenden levende organismen die een rol spelen in het enorme web van je ecosysteem.

Arber

Foto’s door Arber


Natalie Gale is een freelance journalist uit Boston. Als ze niet schrijft over kunst, eten of duurzaamheid, kun je haar naar de boerenmarkt zien fietsen, bakken, naaien of haar volgende Halloween-kostuum plannen. Zeg hoi Instagram!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *