Hoe goed te eten als je in een voedselwoestijn leeft

By | May 11, 2023

5 tips om voedselongelijkheid te bestrijden

De USDA definieert voedselwoestijnen als buurten zonder gezonde voedselbronnen. Inwoners van deze gebieden wonen niet in de buurt van supermarkten die voedzaam voedsel verkopen en hebben vaak geen toegang tot dergelijke detailhandelaren vanwege de minimale transportmogelijkheden en de betaalbaarheid van dergelijk voedsel als het eenmaal toegankelijk is.

Volgens de USDA voldoen de volkstellingen die in aanmerking komen als voedselwoestijnen ofwel aan lage-inkomensdrempels waar het armoedecijfer 20 procent of hoger is, ofwel aan lage toegangsdrempels waar ten minste 500 mensen (of 33 procent van de bevolking) meer dan een mijl van een supermarkt. In het geval van landelijke volkstellingen is het 10 mijl.

In 2019 wonen naar verluidt ongeveer 19 miljoen Amerikanen in een gebied met een laag inkomen en weinig toegang.

In plaats daarvan moeten deze bewoners winkelen bij buurtwinkels, benzinestations of andere ontoereikende kruideniers die geen gezonde of betaalbare voedselopties bieden. Te hoge kosten kunnen leiden tot voedselonzekerheid – waarbij de klant niet al het voedsel kan betalen dat hij (of zijn gezin) nodig heeft voor een bevredigend dieet – en tot een afhankelijkheid van sterk bewerkt en fastfood. Vanaf 2019 wonen naar verluidt ongeveer 19 miljoen Amerikanen in een gebied met een “laag inkomen, weinig toegang”.

Maar het simpelweg bouwen van een supermarkt – die met zijn eigen obstakels van kosten en bestemmingsplannen te maken zou krijgen – is niet de enige oplossing. In 2009 schreef het Economic Research Centre van de USDA in zijn rapport aan het Congres dat goedbedoeld beleid niet effectief zou zijn als inwoners niet de tijd of kennis zouden hebben om te leren hoe ze gezonder voedsel kunnen bereiden, noch de financiën of het vervoer om toegang te krijgen tot de winkels waar de voedingsmiddelen worden verkocht.

Goedbedoeld beleid zou ineffectief zijn als bewoners [don’t] de tijd of kennis hebben om te leren hoe je gezonder voedsel kunt bereiden, noch de financiën of het vervoer om toegang te krijgen tot de winkels…

Wat nog belangrijker is, is dat de toegang tot voedsel wordt beïnvloed en bepaald door raciale, culturele en sociaaleconomische ongelijkheden – zozeer zelfs dat voedselrechtvaardigheidsactiviste Karen Washington de voorkeur geeft aan de alternatieve term ‘voedselapartheid’.

“We hebben geleerd dat het niet genoeg is om nieuwe supermarkten te openen in gemeenschappen die als voedselwoestijnen worden aangemerkt”, zegt Dr. Akua Woolbright, National Nutrition Director van Whole Cities Foundation, een non-profitorganisatie die zich richt op het brengen van kwaliteitsvoedsel naar steden in nood. “Er zijn redenen waarom grote retailers deze buurten in de eerste plaats hebben verlaten of genegeerd, en die hangen grotendeels af van inkomen of sociaaleconomische status. Minderheidsgroepen zijn vaak degenen die in deze gemeenschappen leven en het hardst worden getroffen.”

Minderheidsgroepen zijn vaak degenen die in deze gemeenschappen leven en het hardst worden getroffen.

— Dr Akua Woolbright

Tijdens het geven van voedings- en culinaire lessen in stedelijke centra in het hele land, ontdekte Woolbright dat veel gezinnen met lage inkomens zowel hun kookvaardigheden als voedingskennis willen verbeteren en dat de vraag naar dergelijke lessen waarin basismestechnieken en tips voor koken met een beperkt budget worden aangeleerd is extreem hoog.

Er is geen snelle oplossing voor voedselongelijkheid; het wordt gegenereerd door grotere structurele tekorten. Dus hoewel de onderstaande suggesties geen uitputtende lijst van oplossingen zijn, kunnen ze iemand helpen die getroffen is door onvoldoende toegang tot voedsel.


Koop ingeblikt, bevroren en gedroogd (en koop in bulk)

Door de druk om “schoon” te eten, vragen klanten zich vaak af of niet-verse voedingsmiddelen de moeite waard zijn om te kopen. Zij zijn. In feite worden de meeste diepvriesproducten ingevroren op het hoogtepunt van rijpheid, dus je krijgt ze wanneer ze het meest voedzaam zijn. Bovendien wegen deze voordelen zwaarder dan of het voedsel biologisch is of niet. Om de mogelijkheid van pesticiden aan te pakken, spoel je je producten gewoon af met een doe-het-zelf wasmiddel!

Ingeblikt, ingevroren en gedroogd voedsel is vaak goedkoper dan hun verse equivalenten en is langer houdbaar.

Ingeblikt, ingevroren en gedroogd voedsel is vaak goedkoper dan hun verse equivalenten en is langer houdbaar. Groot inkopen levert u dezelfde voordelen op. Granen, peulvruchten, noten en zaden zijn plantaardige eiwitten die maandenlang houdbaar zijn – veel langer dan hun tegenhangers van vlees – wat betekent dat u minder vaak naar de supermarkt hoeft. (Nu we het er toch over hebben, bekijk voordat je eropuit trekt wat je hebt en wat je nodig hebt, hoeveel kast- en koelkastruimte je hebt en wanneer je weer naar de supermarkt kunt. Net als al het andere kan vooruit plannen je tijd, geld en hoofdpijn.)

Als u echter vertrouwt op niet-bederfelijke waren, moet u nog steeds de etiketten lezen. De geregistreerde diëtiste Tiffany Ma, een voormalig voedingsdeskundige voor volksgezondheid voor het New York State Department of Health, zegt: “Hoewel de voedingswaarde van deze items [is] net zo geschikt in vergelijking met verse producten, moeten gezinnen proberen te kiezen voor natriumarm of geen toegevoegde suikers in deze voedingsmiddelen om de voedingsintegriteit te waarborgen.


Winkelverkoop & seizoensgebonden

Geen verrassing hier, maar artikelen uit de winkelverkoop kunnen uw dollar oprekken. Door kortingen en kortingsbonnen te gebruiken, kunt u geld besparen en maakt u kennis met nieuwe voedingsmiddelen die u anders misschien niet hebt gegeten of hebt leren koken. Zoek naar aanbiedingen in wekelijkse circulaires en lokale kranten of op de website van de kruidenier en sociale media-accounts.

Woolbright stelt ook voor om uw supermarktpersoneel te vragen of hun productie-, vlees- en bakkerijafdelingen grotere kortingen bieden op voedsel dat nog steeds veilig is om te consumeren, maar waarvan de houdbaarheidsdatum nadert of als onvolmaakt wordt beschouwd.

Seizoensproducten zijn vaak goedkoper, gemakkelijker te vinden en worden in grotere hoeveelheden verkocht.

En let op seizoensproducten; het zal vaak goedkoper zijn, gemakkelijker te vinden en in grotere hoeveelheden worden verkocht. Gebruik deze Seizoensvoedselgids om te zoeken op staat, maand en producttype voor hulp bij het uitzoeken waar en wanneer u moet zoeken. Als je eenmaal je producten hebt, kun je ze als volgt bewaren en vers houden zonder plastic.


Steun Boeren

Boers markten dienen als geweldige bronnen van de bovengenoemde seizoensproducten, en ze stellen u in staat om uw lokale boeren en verkopers rechtstreeks te ondersteunen. Hoewel ze vaak niet-permanent zijn omdat ze niet het hele jaar door in gebouwen zijn gehuisvest, “duiken” boerenmarkten meestal wekelijks op en bieden ze handgekweekte producten of geconserveerde goederen aan. Om er een bij u in de buurt te vinden, biedt de USDA een nationale directory.

Boerenmarkten [and CSA memberships] kunt u uw lokale boeren rechtstreeks steunen.

CSA-lidmaatschappen profiteren zowel de klant als de verkoper op dezelfde manier; dit zijn programma’s waarbij u vooraf ‘aandelen’ van de oogst van een boerderij koopt en vervolgens gedurende het hele landbouwseizoen uw portie wekelijks, maandelijks of op een andere overeengekomen basis ontvangt. Er worden enkele CSA-boxen (community-supported farming) bezorgd; anderen worden opgehaald; sommige zijn voor een feestje, terwijl andere een gezin kunnen dienen, en sommige programma’s stellen je in staat om preventief je producten te plukken, terwijl andere elke keer een verrassing zijn. Gebruik deze tool van Local Harvest om een ​​lokale CSA te vinden.

Op dezelfde manier kunt u overwegen om lid te worden van een voedsel coöperatie. Dit zijn supermarkten die eigendom zijn van en democratisch bestuurd worden door hun leden of werknemers, en die over het algemeen op zoek zijn naar lokaal, biologisch voedsel, terwijl ze zich richten op kwaliteit en seizoensgebondenheid. Door lid te worden van een coöperatie (waarin u een eigendomsbelang of aandeel koopt), ontvangt u niet alleen kortingen, deals en terugbetalingen die alleen voor leden zijn, maar krijgt u ook inspraak in welke voedingsmiddelen en producten worden opgeslagen, evenals het recht om te stemmen op (of sluit zich aan bij) het bestuur van de organisatie.

Maar als de kosten de grootste zorg zijn, kunt u met de boerenmarktdirectory van de USDA de resultaten filteren op de door de markt geaccepteerde betalingswijzen. Dit hier kunt u bepalen of uw markt in de buurt lid is van het Farmers ‘Market Nutrition Program (FMNP), dat coupons uitgeeft aan deelnemers van het WIC federale hulpprogramma. De kortingsbonnen kunnen vervolgens worden gebruikt voor in aanmerking komende groenten en fruit.

(Trouwens, als de mogelijkheid van bezorging uw interesse heeft gewekt, bekijk dan deze bezorgdozen voor biologische producten die rechtstreeks bij u aan de deur komen, of zoek naar “mobiele markten” – omgebouwde vrachtwagens, bussen en aanhangwagens die distribueren naar kansarme gemeenschappen – die in uw gebied.)


Kweek je eigen

Als je geen kweeklampen voor binnenshuis kunt krijgen, die vaak worden gebruikt om thuis spruiten, kruiden en microgreens te ontwikkelen, kan je vensterbank een perfecte tuinplek zijn. Praten met uw vastgoedbeheerder kan ook geen kwaad. Mijn vriend en ik wonen in een appartement op de begane grond en we hebben onze huisbaas gevraagd of we gebruik mogen maken van de met vuil gevulde, plantenarme ruimte buiten onze deur. We telen nu met succes bieslook.

Voor sommige groenten heb je niet eens aarde nodig. U kunt bijvoorbeeld selderij, kool, groene uien, venkel en paksoi in water laten groeien.

Je kunt selderij, kool, groene uien, venkel en paksoi in water kweken.

“Zorg ervoor dat de onderkant van de groente intact is”, zegt Shelley Gawith, een gecertificeerde functionele voedingsdeskundige. “Vul de pot met water en plaats de wortel van de groente in de pot. Zet hem in de zon op de vensterbank en ververs het water om de twee à drie dagen.” Gawith voegt eraan toe dat eierschalen een “verbazingwekkende bron van mineralen” zijn die kunnen worden vermalen en toegevoegd aan de aarde van je minituin of zelfs aan je smoothies.


Gebruik een gemeenschappelijke tuin (of koelkast)

Voordelen van gemeenschappelijke tuinen zijn onder meer het opbouwen van vaardigheden… en het verbeteren van sociaal welzijn door middel van verbinding.

Als alleen al het idee van groen duimen je intimideert, zoek dan een nabijgelegen gemeenschapstuin waar producten worden ingewisseld voor vrijwilligerswerk. Deze tuinen zijn vaak semi-openbare ruimtes waarin buurtbewoners het onderhoud en de oogst delen. De CDC meldt dat voordelen van gemeenschapstuinen zijn: fysieke activiteit en het opbouwen van vaardigheden, het verfraaien van buurten en het verminderen van hun geweld, en het verbeteren van het sociale welzijn door verbinding. Het creëert vooral een cultuur van zelfredzaamheid.

Gebruik deze “Find-A-Garden”-kaart van de American Community Garden Association om er een bij u in de buurt te vinden.

Evenzo duiken sinds 2014 gemeenschapskoelkasten op in openbare ruimtes, waarin bewoners zowel verse producten kunnen meenemen als achterlaten. Volgens Food52 zijn ze momenteel te vinden op elk continent behalve Antarctica. Het eten in deze koelkasten is helemaal gratis.

Zenat Begum, die Brooklyn’s Playground Coffee Shop runt, heeft drie koelkasten opgesteld (vaak te vinden op Craigslist) op stoepranden en hoeken, en zij en haar team vullen ze met voedsel dat is gekocht met donaties aan het café. Ze hebben ook Instagram gebruikt om te bellen voor producten. Ze vertelde Food52: “We moedigen mensen alleen maar aan om verse producten te geven, want daar is de oorlog om. We gebruiken onze eigen trottoirs om dit te doen, want daar zijn de mensen.”

Zoek naar een gemeenschappelijke koelkast in uw buurt en als u besluit er zelf een te lanceren, volg dan de voorschriften van uw stad om ervoor te zorgen dat het voedsel met zorg wordt behandeld en dat de klanten veilig worden gehouden.


Naast deze tips zijn er nog een handvol andere manieren om onvoldoende toegang tot voedsel tegen te gaan. Voedselbanken leveren rechtstreeks aan mensen in nood in een bepaald gebied. Federale hulpprogramma’s, zoals WIC en SNAP, staan ​​open voor in aanmerking komende personen en gezinnen met een laag inkomen. En als er momenteel geen gemeenschapstuinen en coöperaties in uw buurt zijn, verzamel dan uw medeburen en neem contact op met lokale vertegenwoordigers om ervoor te pleiten, of begin zelfs zelf een tuin.

“Hoewel er veel problemen zijn waarmee rekening moet worden gehouden, zijn ze niet onoverkomelijk”, zegt Woolbright. “Mensen zijn veerkrachtig, vindingrijk en creatief. Er zijn actieve stappen die mensen kunnen nemen om toegang te krijgen tot meer betaalbaar, gezond en cultureel[ly] geschikt voedsel.”

Hoewel er veel problemen zijn waarmee rekening moet worden gehouden, zijn ze niet onoverkomelijk. Mensen zijn veerkrachtig, vindingrijk en creatief.

— Dr Akua Woolbright

Daniëlle Kaasman is de Partnerships Lead bij The Good Trade. Hoewel geboren en getogen in New Jersey, woont ze nu in Los Angeles, waar je haar foto’s kunt zien maken, afspeellijsten kunt maken of haar pup kunt knuffelen. Zeg hoi Instagram!


VERWANTE LEZING


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *