Hoe u deze vakantie geen geschenken kunt vragen (en wat u kunt doen met geschenken die u niet nodig heeft)

By | May 24, 2023

Minder spullen, meer dankbaarheid dit jaar

Vakantieberichten gaan vaak over meer: ​​meer eten, meer feestjes en vooral meer dingen. Maar soms is het nodig om een ​​lijn te trekken en te zeggen genoeg is genoeg. Of het nu gaat om aanzwellende kasten, slinkende budgetten of gewoon de enorme overweldiging van het binnenstappen van een winkel in 2021, velen van ons merken dat ze in deze tijd van het jaar minder willen.

Als je de druk van verlanglijstjes voelt, zijn er enkele manieren om materiële geschenken dit jaar te verminderen (misschien niet te elimineren). Het moeilijkste is om je cadeau-gelukkige dierbaren aan boord te krijgen, maar het kan worden vereenvoudigd met directe en doordachte gesprekken.

Hier leest u hoe u geen geschenken (of minder geschenken!) Vraagt ​​en wat u kunt doen met items die u ontvangt die in deze tijd van het leven misschien niet geschikt zijn voor u of uw gezin.


Hoe u geen vakantiegeschenken kunt vragen

Begin zo vroeg mogelijk! Als je het gesprek over het geven van geschenken nog niet hebt gehad, reik dan naar alle vriendelijkheid, geduld en dankbaarheid die je kunt opbrengen en bel je dierbaren.

1. Begin met een bedankje.

Dankbaarheid is essentieel om het gesprek te kaderen – aangezien de liefdestaal van sommige mensen draait om het geven van geschenken, laat ze weten hoeveel je hun attente cadeaus van voorbije feestdagen hebt gewaardeerd.

2. Wees eerlijk.

De beste strategie is om zo eerlijk mogelijk te zijn. Laat ze weten dat je je hebt gefocust op vereenvoudigen en opruimen of dat je dit jaar met een krap budget werkt en niet in staat bent om op hetzelfde niveau deel te nemen aan het geven van geschenken. Omkader het met positieve taal, zoals: “Ik ben opgewonden om het dit jaar eenvoudig te houden”, of “Ik ben aan het sparen voor X, dus ik kijk uit naar Kerstmis met een beperkt budget.” Dit helpt de schenker in dezelfde geest en aan boord te krijgen met uw vakantieplannen.

3. Bied alternatieven aan.

In plaats van gewoon “geen cadeaus” te zeggen en de telefoon op te hangen, biedt u alternatieven aan mensen die dit seizoen misschien nog vrijgevig willen zijn. (Ik denk dat ik voor velen van ons spreek als ik zeg sokken zijn tegenwoordig het beste cadeau.)

Hier zijn enkele alternatieven die u kunt aanvragen:

 • Vraag naar ervaringen. Bioscoopkaartjes, cadeaubonnen voor restaurants, theater- of concertkaartjes zijn allemaal uitstekende cadeau-ideeën – bovendien kunnen ervaringsgeschenken nog steeds een tastbaar aspect hebben als het belangrijk is voor de gever om te zien hoe jij een item uitpakt.

 • doe-het-zelf iets samen. Je kunt koekjes maken of een peperkoekhuisje maken, een keramiekles volgen of een middagje samen schilderen onder het genot van wijn of advocaat. (Je kunt aan het eind van de dag zelfs schilderijen ruilen als dat je uitkomt.)

 • Geef minder cadeaus. In plaats van aan meerdere mensen te schenken, stem je ermee in om namen uit een hoed te selecteren. Richt je energie op slechts één persoon, zodat je echt kunt afstemmen op wat ze willen – en uiteindelijk krijg je maar één cadeau in plaats van een handvol.

 • Verbruiksartikelen zijn waar het is. Wijn, thee, warme chocolademelk, brood, bakmixen, soepmixen, koekjes – noem maar op, je zult het waarschijnlijk gebruiken. Als je dieetbeperkingen hebt, stel dan van tevoren een consumptiegeschenkuitwisseling voor en laat je vrienden weten wat je specifieke voorkeuren zijn!

 • Wisseldiensten. Bied uw dierbaren uw diensten aan, zoals grasmaaien, sneeuwruimen, babysitten of koken.

 • Samen vrijwilligerswerk doen. Overweeg om je typische geschenkuitwisseling in te ruilen voor een dagje vrijwilligerswerk! Schuilplaatsen, verpleeghuizen en maaltijdcentra kunnen altijd profiteren van een vrolijke glimlach en servicegerichte harten – u kunt zelfs online vrijwilligerswerk doen. Vergroot uw impact door benodigde items (of in geld) te doneren en het hele jaar door vrijwilligerswerk te blijven doen.

 • Coördineren van donaties. U kunt namens u donaties vragen voor organisaties waar u om geeft, of tijdens de feestdagen een gezin adopteren en hun verlanglijst voor u maken. Of vraag gewoon om houdbare etenswaren of hoeden en handschoenen in plaats van geschenken, en breng ze naar een gemeenschapsorganisatie in nood.

Hoe om te gaan met geschenken die u niet nodig heeft

Eerst en vooral is dankbaarheid altijd de beste praktijk. Uw vriendelijke ontvangst van een geschenk is misschien belangrijker voor de gever dan wat het geschenk eigenlijk is. En als je geen cadeaus hebt gevraagd, maar ze toch krijgt? Probeer het volgend jaar opnieuw – het kan een paar jaar duren voordat het ‘geen geschenken’-gesprek een nieuwe traditie wordt.

Uw vriendelijke ontvangst van een geschenk is misschien belangrijker voor de gever dan wat het geschenk eigenlijk is.

Als je merkt dat je geschenken hebt die je niet nodig hebt of niet wilt, zijn hier een paar ideeën over wat je ermee kunt doen:

 • Doneer het artikel. Als het geschenk een duplicaat is, of als je het gewoon niet nodig hebt, doneer het dan aan een non-profitorganisatie of organisatie die het een goed thuis kan geven (en past bij de behoeften van de organisatie!). Het kan iemand anders meer vreugde en bruikbaarheid brengen dan u, vooral als u het uiteindelijk opbergt voor een “voor het geval dat” die nooit zal komen.

 • Recycle of hergebruik het geschenk. Niet helemaal jouw stijl? Doe iets met het item dat je met trots in huis zult houden – lijst en hang stof met een mooi patroon, laat een naaister een stuk veranderen in een stijl die je vaak zult dragen, of zoek op Pinterest naar andere ideeën over wat je kunt doen met vakantiespulletjes.

 • Ontvang een cadeaubon. Als je zelf een frequente schenker bent, geef dan het goede voorbeeld en voeg een cadeaubon toe. Als u zich op uw gemak voelt, vraag dan om cadeaubonnen voordat u ruilt. Op deze manier kun je, als een van je dierbaren het doel mist, het item inruilen voor iets waar je echt van houdt en het zal nog steeds dankzij hen zijn!

 • Geef het opnieuw. De gevreesde regifting! Het is geen schande om een ​​cadeau bij de hand te houden voor een spontane Secret Santa op het werk. Of geef het cadeau aan een vriend van wie je denkt dat hij het geweldig zou vinden en koesteren, maar wacht misschien tot na de feestdagen, zodat je je vrienden niet overspoelt met geschenken die ze nodig hebben om te beantwoorden.

 • Verkoop het door. Als je merkt dat je onnodige items met een groot ticket hebt, verkoop ze dan door op Poshmark of eBay en besteed het geld aan iets speciaals. Dit geldt nog steeds voor de geest van het geschenk en u kunt nog steeds uw dankbaarheid naar de schenker sturen.

Als de schenker er een maand of twee later naar vraagt, reageer dan eerlijk en vriendelijk. Overweeg iets te zeggen als: “Nogmaals bedankt voor zo’n aardig geschenk! Ik had uiteindelijk duplicaten van X, dus ik [donated it to a cause I love, exchanged it for an item I’ve wanted for years, shared it with a friend/family member who really needed it].”

Door uit te leggen hoe je nog steeds plezier hebt beleefd aan hun oorspronkelijke geschenk, kun je eventuele gekwetste gevoelens verzachten en mogelijk leiden tot meer open gesprekken over hoe je elkaar het beste kunt waarderen zonder cadeaus op toekomstige feestdagen. Dankbaarheid. Is. Gouden.

Tijd met elkaar doorbrengen, elkaar vieren, samen teruggeven en elkaars groei in het nieuwe jaar ondersteunen, dat is waar het allemaal om draait.

Het belangrijkste van het verleggen van je vakantiefocus om minder cadeaus op te nemen, is om eerlijk en trouw aan het seizoen te blijven. Tijd met elkaar doorbrengen, elkaar vieren, samen teruggeven en elkaars groei in het nieuwe jaar ondersteunen, dat is waar het allemaal om draait.

Houd de druk laag en houd dankbaarheid in je hart voor alles. Je hebt een netwerk van mensen die willen en kunnen geven, en dat is een geschenk op zich.


VERWANTE LEZING


Emily Torres is hoofdredacteur bij The Good Trade. Geboren en getogen in Indiana, studeerde ze Creative Writing and Business aan de Indiana University. Je kunt haar meestal in haar kleurrijke appartement in Los Angeles vinden om een ​​dagboek bij te houden, voor haar konijnen te zorgen of te gamen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *