Hoe u ervoor kunt zorgen dat uw zeevruchten duurzaam zijn, volgens de Marine Stewardship Council

By | May 13, 2023

Het vroegst bekende diner met zeevruchten was een schaal met schaaldieren die 165.000 jaar geleden aan de kust van Zuid-Afrika werd gegeten. Zolang er mensen zijn, hebben we zeevruchten gegeten.

Zeevruchten zijn een uitstekende bron van magere eiwitten, omega-3 vetzuren, ijzer en vitamine B en D, en het is een van de meest koolstofefficiënte voedingsmiddelen ter wereld. Als je meer vis wilt eten of nieuwe kooktechnieken wilt leren, probeer dan eens het gratis digitale Marine Stewardship Council’s (MSC) 2023 Ocean Cookbook te lezen, met duurzame visrecepten van over de hele wereld, met zeevruchten zoals sint-jakobsschelpen, kabeljauw, garnalen en tonijn.

Of het nu in een smeuïge tonijnsmelting is of opgerold tot een makirol, tonijn is een van de meest veelzijdige soorten zeevruchten. Het is die veelzijdigheid die de vis tot de derde meest populaire zeevruchten in de VS maakt, na garnalen en zalm, zegt chef-kok Adrienne Cheatham, wiens tonijntonnatosalade voorkomt in MSC’s 2023 Ocean Cookbook. “Gezien de populariteit ervan, is het belangrijk om te weten hoe je moet zoeken naar duurzame tonijnkeuzes”, zegt Cheatham, “dus we zorgen voor gezonde vispopulaties, nu en voor onze toekomstige generaties.”

Wat maakt zeevruchten duurzaam?

Volgens de MSC moeten zeevruchten, om als ecologisch duurzaam te worden beschouwd, afkomstig zijn van gezonde vispopulaties, een minimale impact hebben op het mariene ecosysteem en goed worden beheerd (dus geen overbevissing). Duurzame zeevruchten kunnen voor altijd worden geoogst met behoud van een gezonde omgeving. Dat is tenslotte wat “duurzaam” betekent – in staat om vol te houden.

“Duurzame visproducten zijn gevangen op een manier die betekent dat er nu en in de toekomst veel meer vis in de zee is”, zegt de MSC.

Wanneer een visserij is gecertificeerd met het MSC blauwe vislabel, betekent dit dat de visserij voldoet aan de duurzaamheidsnormen van MSC, namelijk dat de visserij (1) gezonde vispopulaties in stand houdt, (2) de impact op het milieu minimaliseert en (3) vist in verantwoord beheerde gebieden.

“Duurzame zeevruchten betekent dat het zo is gevangen dat er nu en in de toekomst veel meer vis in de zee is.”

– Marine Stewardship Council

Hoewel de meeste vis die we hier in de Verenigde Staten krijgen, in het wild gevangen is, is zeevruchten die via aquacultuur worden geoogst de snelst groeiende vorm van voedselproductie wereldwijd volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Houd er rekening mee dat niet alle in het wild gevangen vis duurzaam is, en dat geldt evenmin voor alle vis uit de aquacultuur.

Omdat de meeste van onze vis uit de oceaan komt, is het vooral belangrijk om duurzaam geviste zeevruchten te kopen om gezonde vissen en mariene populaties in de toekomst te verzekeren. “Ik heb mijn hele kookcarrière met zeevruchten gewerkt en ben ongelooflijk gepassioneerd om ervoor te zorgen dat we er nog jaren toegang toe hebben”, zegt Cheatham.

Hoe weet u of uw zeevruchten duurzaam zijn geoogst?

Kortom, lees de etiketten! Een van de gemakkelijkste indicatoren om naar te zoeken is het MSC blauwe vislabel, wat betekent dat het product is gecertificeerd volgens de MSC Visserijstandaard. Het MSC blauwe vislabel geeft de zekerheid dat de zeevruchten in het wild gevangen zijn en afkomstig zijn van een gecertificeerde duurzame bron.

Een andere manier om de duurzaamheid van uw zeevruchten te bepalen? Onderzoek het bedrijf dat het maakt. Bedrijven met duurzame praktijken willen dat u ze kent, dus het duurt niet lang om een ​​visproducent te googelen en erachter te komen of duurzaamheid op de voorgrond van zijn bedrijfsmodel staat.

Het perfecte recept voor tonijnsalade voor Earth Month

Voor MSC’s 2023 Ocean Cookbook maakte Cheatham een ​​gemakkelijke maaltijd met duurzaam gevangen tonijn in de schijnwerpers. Haar tonijntonnato zit vol voorraadproducten zoals relish, mosterd en tonijn, samen met een paar verse groenten voor een “licht, helder gerecht dat perfect is voor lente en zomer”, zegt ze.

Vind hier het volledige recept, waarin citroen, selderij, ui, eieren en aardappel worden gebruikt om tonijnsalade op te fleuren, waardoor het van triest bureaulunchgebied verandert in “een geweldige lunch of een snack op het terras om te bereiden voor gasten, of een diner op een avond” binnen, ‘zegt Cheatham. Ze serveert het tonijnmengsel over groenten en naast wat bevredigend, knapperig brood. Mijn plaatselijke kruidenierswinkel had geen andijvie, dus ik schepte de tonijnsalade op een bedje van spinazie en rucola – het was een van de beste lunches die ik in lange tijd heb gemaakt.

Cheatham merkt op dat hoewel het gerecht er licht uitziet, het vol zit met eiwitten van de tonijn en eieren. En ze benadrukt hoe belangrijk het is om ingeblikte tonijn te kopen met een MSC-keurmerk erop.

MSC’s 2023 Ocean Cookbook bevat gerechten van zeventien verschillende chef-koks die keukens van over de hele wereld vertegenwoordigen, zoals gerookte zalm en mangosalade en gestoomde heek met groenten. Elk recept is gekoppeld aan een citaat van een visser die de vissoort vangt om “de verbinding met de oceaan terug te maken”, zegt Cheatham.

“Duurzaamheid omvat onze toekomst, zo denk ik erover”, zei Jack B. Vantress van de American Albacore Fishing Association in het recept van Cheatham. “Het is dus belangrijk om duurzame vis, schaal- en schelpdieren te kiezen, want dit is onze toekomst.”


DIT VERHAAL IS SAMENWERKING MET ONZE VRIENDEN BIJ DE MARINE STEWARDSHIP COUNCIL

Natalie Gale is een freelance journalist uit Boston. Als ze niet schrijft over kunst, eten of duurzaamheid, kun je haar naar de boerenmarkt zien fietsen, bakken, naaien of haar volgende Halloween-kostuum plannen. Zeg hoi Instagram!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *