Wat is biofiel ontwerp? – De goede handel

By | May 25, 2023


Gemiddeld brengen Amerikanen ongeveer 90 procent van hun tijd binnenshuis door. Maar we waren niet altijd zo. Duizenden jaren lang vertrouwden onze voorouders op de natuurlijke wereld voor voedsel, onderdak, veiligheid, gereedschap en kleding. In feite zijn we nog steeds afhankelijk van de natuurlijke wereld voor het leven zelf, maar we leven vaak in ruimtes die ons zoveel mogelijk van de natuur scheiden.

Biofiel ontwerp heeft tot doel die ontkoppeling te verhelpen door de natuur in onze ruimtes op te nemen door middel van planten of ontwerpen die de natuurlijke wereld nabootsen. Het Trendrapport 2022 van Pinterest nam zelfs biofiel design op als trending zoekcategorie. Maar biophilic design is niet alleen trendy, het is hoe we in elkaar zitten.


Wat is biofiel design?

Psychoanalyticus Erich Fromm en bioloog EO Wilson bedachten beiden onafhankelijk van elkaar de term biofilie in de tweede helft van de 21e eeuw. Fromm noemde biofilie een ‘hartstochtelijke liefde voor het leven en voor alles wat leeft’.

Stephen R. Kellert hielp bij het pionieren van de moderne biofiele ontwerpbeweging, schreef boeken als ‘The Biophilia Hypothesis’ en ‘Biophilic Design: The Theory, Science and Practice of Bringing Buildings to Life’, en merkte op hoe we onze ruimtes ontwerpen en hoe we verbinding maken met de natuurlijke wereld zijn cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van de mens.

“Hoe we onze ruimtes ontwerpen en hoe we verbinding maken met de natuurlijke wereld zijn van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van de mens.”

Meer natuur in een ruimte opnemen kan letterlijk zijn, zoals het toevoegen van planten om een ​​kamer op te vrolijken, of meer indirect, zoals prioriteit geven aan natuurlijke vormen of zachte verlichting. Trending biofiele Pinterest-zoektermen zijn ‘traptuin’ en ‘verticale plantenmuur’.

Stadsbrede infrastructuur kan ook biofiel worden ontworpen, bijvoorbeeld wanneer een stad prioriteit geeft aan groene ruimten, voetverkeer of gemeenschappelijke tuinen. Een van de vroegste voorbeelden van opzettelijk biofiel ontwerp waren de hangende tuinen van Babylon, daktuinen bij het koninklijk paleis in het oude Babylon.

Sally Coulthard, auteur van “Biophilia: You + Nature + Home”, zegt dat ze drie “niet-onderhandelbare” biofiele elementen in haar ruimtes heeft: “toegang tot natuurlijk licht, omringd zijn door levend groen en het minimaliseren van opdringerige aspecten van het moderne leven zoals ongewenste industrie- en verkeerslawaai, luchtvervuiling en kunstlicht.”

Voordelen van een biofiele omgeving

De positieve relatie tussen mens en natuur is al eeuwenlang goed gedocumenteerd. En we hebben niet per se studies nodig om het te begrijpen – denk eens aan hoe je je voelt nadat je een lange wandeling hebt gemaakt of in de zon hebt gezeten. Liefde voor de natuur zit in ons DNA geschreven.

Natuurlijke elementen in onze ruimtes brengen heeft een aantal van dezelfde positieve psychologische effecten. Uit een studie van de Universiteit van Surrey uit 2015 bleek dat het toevoegen van slechts een paar biofiele interieurdetails zoals planten, waterpartijen en uitzicht op de natuur de stressniveaus voor de inzittenden vermindert en zelfs de pijntolerantie verhoogt. En uit dit onderzoek van de National Taiwan University bleek dat sommige van de beste biofiele ontwerpelementen voor het verbeteren van de fysiologische en psychologische gezondheid natuurlijke afbeeldingen, natuurlijke materialen en planten waren.

van Coulthard Biophilia: Jij + Natuur + Thuis is een gebruiksvriendelijk handboek waarin de voordelen worden uitgelegd van “de natuurlijke wereld in huis halen”. Ze merkt de overlap op tussen de gebouwde omgeving en de natuur door middel van duurzame bouwmaterialen, binnen- en buitenleven en de natuurlijke ritmes van ons lichaam met de aarde (wist je dat blootstelling aan ochtendlicht je slaapschema kan helpen reguleren?). Op deze manier gaat biofiel design niet zozeer over het kopen van een paar planten of houten woonaccessoires, maar meer over leven in overeenstemming met de natuurlijke wereld.

“Biophilia gaat niet alleen over oppervlaktematerialen of kleuren. Je kunt biofilie niet uit een schap kopen.”


– Sally Coulthard, auteur

“Biophilia gaat niet alleen over oppervlaktematerialen of kleuren. Je kunt biofilie niet uit een schap kopen’, zegt Coulthard. “Het gaat erom dieper in te gaan op de menselijke ervaring en uit te zoeken waarom zoveel van onze leefruimtes niet voor ons werken.” Denk aan de hoofdpijn die u kunt krijgen van de tl-verlichting op kantoor of de frustratie als u wordt gewekt door claxons van auto’s. Stel je dan voor hoe vredig het is om ‘s ochtends een warme drank naar buiten te brengen of in slaap te vallen met krekels.

Biofiel ontwerp in steden

“Ik woon op het platteland en omringd zijn door de natuur speelt een rol in elk aspect van mijn leven en werk – zonder dat zou ik verloren zijn”, zegt Coulthard. “Maar veel van de grootste vooruitgang die wordt geboekt in het biofiele leven, vindt plaats in steden.”

Een biofiele stad, volgens de American Planning Association, creëert omgevingen die menselijk contact met de natuur beschouwen als een basisbehoefte, niet als een luxe. Deze elementen kunnen lijken op meer daktuinen, fietspaden, autovrije wijken en het planten van bomen om hitte-eilanden in de stad te verminderen. Biofiele steden combineren de energie-efficiëntie van het leven in de stad met de praktische relatie met de natuur die het leven op het platteland biedt.

Solarpunk, een kunstbeweging die zich futuristische steden voorstelt die in perfecte harmonie met de natuur zijn gebouwd, is de belichaming van biofiel ontwerp, waarbij steden worden voorgesteld met bossen op het dak, veerboten aangedreven door hernieuwbare energiebronnen en mensgericht ontwerp.

Hoe u biofiel ontwerp in uw eigen ruimte kunt integreren

Lees verder voor onze beste tips om biofiel design in je ruimte op te nemen. Biofiel ontwerp in de hele stad is net zo belangrijk, dus overweeg vrijwilligerswerk te doen in het park bij jou in de buurt of naar je werk te fietsen. “Mijn argument is dat we zoveel mogelijk van deze natuurlijke elementen terug moeten brengen in ons dagelijks leven en gebouwde omgevingen”, zegt Coulthard, “om ons potentieel te benutten en gezond te zijn.”

  1. Voeg planten toe. Deze ligt vrij voor de hand, maar we raden aan dieper te gaan dan alleen een paar planten van Home Depot te kopen en het een dag te noemen. Zoals iedereen met kamerplanten weet, is het geen sinecure om ze in leven te houden. Onderzoek de behoeften aan water, zonlicht, aarde en vochtigheid van uw planttype. En als het begint te mankeren, zoek dan op hoe je het kunt oplossen! Niemand wordt geboren met groene vingers, maar met Google binnen handbereik kun je er een ontwikkelen.
  2. Geef prioriteit aan natuurlijke materialen. In de markt voor een nieuw meubelstuk of decor? Zoek naar goederen gemaakt van natuurlijke materialen, zoals houten salontafels of ingelijste spiegels, jute vloerkleden of manden, en stenen kommen of boekensteunen.
  3. Boots de natuur na met uw ontwerpelementen. Zelfs natuurlijke kleuren of afbeeldingen van de natuur werken hier ook. Overweeg een aards kleurenpalet vol groen en blauw of foto’s van de natuurlijke wereld de volgende keer dat je op zoek bent naar een ingelijste muurposter. Zoek ook naar vormen die de natuurlijke wereld nabootsen, zoals ronde meubels of een asymmetrisch verlichtingselement.
  4. Benadruk het uitzicht naar buiten en natuurlijk licht. We hebben niet altijd controle over de hoeveelheid natuurlijk licht die onze ruimtes binnenkomt, maar we kunnen het meeste halen uit wat we hebben. Schik zitplaatsen naast ramen om meer zonlicht binnen te krijgen terwijl je binnen bent, en als je het geluk hebt een prachtig uitzicht naar buiten te hebben, markeer ze dan met doorschijnende gordijnen en opvallende planten.
  5. Maximaliseer elke buitenruimte. Misschien moet je naar het park gaan voor buitentijd. Maar als je een balkon, terras of tuin hebt, maak er dan het beste van met wat zitplaatsen en andere decoraties die je ertoe aanzetten om daar tijd door te brengen – lichtslingers, planten, buitentapijten, enz.

Natalie Gale is een freelance journalist uit Boston. Als ze niet schrijft over kunst, eten of duurzaamheid, kun je haar naar de boerenmarkt zien fietsen, bakken, naaien of haar volgende Halloween-kostuum plannen. Zeg hoi Instagram!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *