Wat is de-beïnvloeding en is het meer dan een trend?

By | May 13, 2023


Overal waar ik sociale media aanzet, probeert iemand me te verkopen iets. Afgelopen zomer hebben de advertenties me ervan overtuigd dat ik absoluut een paar rolschaatsen moest hebben. Toen Dry January ronddraaide, was het moeilijk om promoties van bijna elk alcoholvrij alcoholmerk voorbij te gaan voordat ik uiteindelijk een fles van mezelf vasthield.

Wanneer zoveel van deze berichten organisch lijken, kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen een echte aanbeveling en een goedkeuring uitsluitend voor geldelijk gewin.

Natuurlijk, het verbeteren van mijn skatevaardigheden stond al op mijn to-do-lijst, maar moest ik toen ik dat deed een paar kopen? Was ik echt klaar om ze het gebruik te geven dat ze verdienden, alleen maar omdat Instagram ze aan mij had aanbevolen? De snel vervaagde nieuwigheid van mijn bubblegumroze schaatsen suggereert dat ik dat niet was. En één slokje van mijn rumloze rum was genoeg om me eraan te herinneren dat niet alles zo geweldig is als de advertenties doen voorkomen. Beiden zitten nu al geruime tijd in hun respectievelijke kasten, onaangeroerd en creëren schuldgevoelens en rommel.

Op de pagina’s van mijn favoriete makers van inhoud vind je een overvloed aan productaanbevelingen door middel van berichten over merkpartnerschappen of andere gesponsorde inhoud. Een typische video over een ochtendroutine is vaak niet compleet zonder promotie voor uitgelichte huidverzorging, vitaminesupplementen of andere zorgvuldig geplaatste producten. En wanneer zoveel van deze berichten organisch lijken, kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen een echte aanbeveling en een goedkeuring uitsluitend voor geldelijk gewin.

Begonnen als knooppunten om in contact te komen met vrienden en familie, zijn sociale-mediaplatforms uitgegroeid tot levendige omgevingen voor het opbouwen van relaties en het delen van kennis, en tegelijkertijd gigantische marktplaatsen om producten te verkopen via zowel traditionele advertenties als influencers.

Merken erkennen de waarde van geloofwaardigheid en authenticiteit die influencers opbouwen met hun publiek en hebben hun middelen gestaag verschoven om hen als marketingtools te accommoderen. Dit jaar zal influencer marketing naar verwachting maar liefst 21,1 miljard dollar waard zijn. Het enige probleem? Het toevoegen van dat niveau van financiële motivatie kan resulteren in minder dan authentieke goedkeuringsinhoud.

Onderzoek toont aan dat hogere reclameniveaus ons droeviger maken.

Tussen de advertenties die na elke paar posts op onze feeds verschijnen en de overheersende gesponsorde inhoud van influencers, draagt ​​de constante aanmoediging om online te consumeren bij aan een cultuur van overconsumptie. Trends komen en gaan sneller dan de seizoenen, en we worden verleid om met onze portemonnee mee te doen – opdat we niet in de steek worden gelaten door de populaire menigte – om voorzichtig gebruikte bezittingen een korte cyclus later opzij te gooien.

Mensen zijn het beu, en terecht: onderzoek toont aan dat hogere niveaus van reclame ons verdrietiger maken. Na het vergelijken van levenstevredenheidsgegevens uit 27 Europese landen, ontdekte een team van onderzoekers van de Universiteit van Warwick dat hogere jaarlijkse advertentie-uitgaven een jaar of twee later verband hielden met minder tevreden burgers. Advertenties zijn tenslotte bedoeld om u het gevoel te geven dat u iets misloopt als u niet ingaat op wat ze verkopen. Het kan bijzonder vermoeiend zijn om uw bezittingen te vergelijken met die van influencers, die deze producten trouwens gratis ontvangen en vervolgens worden betaald om ze te promoten. Dit is slechts een van de vele redenen waarom videomakers zijn begonnen met het produceren van video’s die de invloed verminderen – en geen moment te vroeg.

Wat is de-beïnvloeden?

De-influencing is de antithese van influencer-productmarketing, waarbij het publiek wordt aangemoedigd niet dingen kopen. Het is bedoeld om consumenten te helpen de marketingtrucs van merken te doorzien en overconsumptie te beteugelen die wordt ingegeven door het volgen van de trends. Influencers zijn naar sociale media gegaan om hun kijk op het populaire concept te delen.

De meeste virale opnames vertellen volgers om bepaalde producten die hun hype niet waarmaken niet te kopen en promoten op hun beurt de eigen aanbevelingen van de maker, die misschien minder bekend of goedkoper zijn.

De meeste virale opnames vertellen volgers om bepaalde producten die hun hype niet waarmaken niet te kopen en promoten op hun beurt de eigen aanbevelingen van de maker, die misschien minder bekend of goedkoper zijn. @alyssastephanie ging bijvoorbeeld naar TikTok om haar favoriete, goedkopere alternatieven voor populaire schoonheidsproducten te delen, met bijna een miljoen likes.

Op deze manier heeft de-influencing geleid tot mainstream reflectie over hoe producten niet de beste zijn, alleen maar omdat ze populair zijn. Andere makers betwijfelen of sommige items überhaupt noodzakelijke aankopen zijn, en onderzoeken hoe sociale media ons ertoe hebben aangezet om continu te consumeren.

Wanneer we bepaalde producten herhaaldelijk zien, wordt onze associatie ermee sterker en kan dit uiteindelijk onze beslissingen om te consumeren beïnvloeden. Maar alleen omdat we overal advertenties of posts van makers voor iets zien, wil dat nog niet zeggen dat het product goed is of zelfs een favoriet bij fans: het betekent meestal dat het merk heeft betaald om uw scherm te bereiken. De-influencing wijst erop dat we allemaal rekening kunnen houden met deze factoren, inclusief waarom we echt een aankoop willen doen, voordat we iets aan onze winkelwagen toevoegen.

Ongeacht de bedoeling, de-beïnvloeden blijft beïnvloeden.

Ongeacht de bedoeling, de-influencing blijft beïnvloeden: volgers overtuigen om zich aan te sluiten bij waarden, in sommige gevallen vergezeld van fysieke producten. Maar het wordt een probleem wanneer de primaire functie een oneindig patroon van onnodige aankopen en onrealistische verwachtingen aanwakkert.

De-influencing herinnert ons in ieder geval aan de rol die beïnvloeding – en sociale media in het algemeen – speelt om ons ontevreden te maken met wat we hebben en geneigd te zijn om meer te kopen. Het was zeker een extra duwtje in de rug voor mij om opnieuw te evalueren hoe ik door deze platforms navigeer en mezelf te vergelijken met degenen die worden betaald om ervoor te zorgen dat ik alles wil.

Desalniettemin is er een steeds groter wordende gemeenschap van mensen, van makers en activisten tot gewone burgers, die hebben en zullen blijven aandringen op meer bewuste en transparante consumptie. Als maker van inhoud is het mijn doel om mijn collega’s in staat te stellen een eco-mindful levensstijl te leiden en alleen te delen over de duurzame producten waar ik echt van hou. Ik zou nalaten te bedenken dat ik middelen nodig heb om mezelf te onderhouden, vooral als ik van plan ben nog meer tijd te besteden aan het creëren van sociale impact. Toch is het een uitdaging om uit te zoeken waar de grens moet worden getrokken op gesponsorde berichten en deze tegenstrijdige factoren met elkaar te verzoenen.

Ondoordachte promotie leidt tot ondoordachte consumptie.

Wat ik wel weet, is dat ondoordachte promotie leidt tot ondoordachte consumptie. In de toekomst ben ik op zoek naar meer spaarzame en oprechte aanbevelingen van influencers, niet alleen ondersteund door geloof in specifieke producten, maar ook door kennis van en afstemming op merkwaarden. Voor velen van ons is de-influencing slechts het nieuwste label voor voortdurende inspanningen. De voorwaarden kunnen veranderen, maar het concept zal hetzelfde blijven naarmate de ondersteunende gemeenschap groeit: ik weet dat we samen kunnen zorgen dat onze afhaalmogelijkheden van de-invloed blijvend zijn.


Nia Shalise (zij/haar) is een milieubewuste maker van inhoud, gevestigd in Boston. Je kunt haar duurzame praktijken meestal online vinden terwijl je thee of koffie drinkt, of mogelijk beide. Maak contact met haar op Instagram!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *