Wat is groen bankieren? – De goede handel

By | May 14, 2023

Een duurzame oplossing voor sparen en besteden

We hebben altijd geloofd dat consumenten met hun geld kunnen stemmen op de wereld die ze willen; hoe we uitgeven is belangrijk. Maar hoe we besparen, is ook belangrijk.

Groene banken investeren in schone energie, klimaatactie en milieubewuste projecten.

In het Banking on Climate Chaos Fossil Fuel Finance Report van vorig jaar bleek dat 60 van ‘s werelds grootste banken – bij wie de meesten van ons rekeningen hebben – hebben bijgedragen $ 3,8 biljoen aan fossiele-brandstofbedrijven over een periode van vijf jaar, vanaf het moment waarop de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering in 2015 werd aangenomen.

JPMorgan Chase, Citi, Wells Fargo en Bank of America, onder vele anderen, bleven kolenwinning, fracking en fossiele brandstofinitiatieven financieren die schadelijk zijn voor onze planeet. En ze zijn nog steeds in staat om dit vandaag te doen, omdat van ons geld.

Groene banken zijn een alternatieve oplossing, waarbij financiering en duurzaamheid voorop staan. Deze instellingen investeren in schone energie, klimaatactie en milieubewuste projecten, zodat uw geld duurzaam is voor zowel u als de planeet. Hier leest u hoe het werkt en hoe u mee kunt doen.

Waarom groen bankieren > Klimaatbedreigend bankieren

Banken hebben een aanzienlijke hoeveelheid macht binnen een kapitalistische samenleving. Onze huidige economieën kunnen niet overleven zonder bankinstellingen, wat betekent dat iedereen, van lokale moeder-en-pop-winkels tot internationale bedrijven, voor financiering van hen afhankelijk is. Dit omvat sparen, lenen, schulden en eigen vermogen.

Fossiele-brandstofbedrijven zoals Chevron, Exxon, BP en Shell – ook wel bekend als enkele van de grootste vervuilers van de uitstoot van broeikasgassen – wenden zich tot banken voor financiering, gebruikmakend van een mix van leningen, winsten of eigen vermogen.

Fossiele brandstof bedrijven […] wenden tot banken voor financiering.

Wanneer banken dat geld aan hen ter beschikking stellen, gebruiken ze vaak onze collectieve spaargelden, controles, IRA’s en 401K’s als investering, in de hoop op een hoge ROI. Hoewel sommige banken de financiering beperken voor het ondersteunen van kolen, gas of olie, doen ze dat niet allemaal – en de meeste hebben fossiele brandstoffen nog niet helemaal uitgefaseerd.

Met ons geld in de hand gaan deze bedrijven verder met fracken in Argentinië, het uitbreiden van pijpleidingen in Oeganda en het bouwen van kolencentrales in Bangladesh, om er maar een paar te noemen. Uiteindelijk betalen ze alle leningen of eigen vermogen terug en maakt de bank winst.

Maar de ROI van deze projecten heeft ook klimaatbedreigende neveneffecten, van een verhoogd risico op natuurrampen tot verhoogde emissies en smog. Ons geld stelt deze bedrijven in staat, zolang onze banken ermee instemmen ze te blijven financieren. En de klimaatgevolgen treffen iedereen, terwijl ze onevenredig veel zwarte, inheemse en gemarginaliseerde gemeenschappen treffen.

Daarom is het absoluut noodzakelijk om groen bankieren te overwegen, wat meer is dan papierloze afschriften of online toegang tot rekeningen. In tegenstelling tot reguliere banken ondersteunen groene banken schone energie- en milieuprojecten die strijden tegen klimaatverandering, in plaats van er actief aan bij te dragen.

Bovendien doen veel groene banken een stapje extra om te investeren in initiatieven voor lokale gemeenschapsontwikkeling, bieden ze opties voor CO2-compensatie of groene energieleningen en verdienen ze zelfs de gecertificeerde B Corp-status, die zich richt op mensen, winst en planeet.

Groene banken ondersteunen schone energie- en milieuprojecten die strijden tegen klimaatverandering.

Amalgamated Bank, een gecertificeerde B Corp, onderhoudt bijvoorbeeld een fossielvrije portefeuille voor eenvoudig en maatschappelijk verantwoord beleggen. Elk beleggingsfonds en elke ETF waarin de bank belegt, draagt ​​bij aan een positieve impact op het gebied van hernieuwbare energie, efficiënt watergebruik en recycling, duurzame landbouw en meer.

Hoewel het model van groene banken verschilt van de mainstream, kunt u er zeker van zijn dat de service meestal hetzelfde blijft. Hoewel niet elke bank regionale kantoren heeft, zijn ze net zo goed bereikbaar. Velen hebben zelfs een sterkere persoonlijke band met klanten dankzij de één-op-één-relaties en het kleinere klantenbestand, zoals een lokale kredietvereniging. En de meeste banken en bedrijven zijn geregistreerd bij de overheid en beschermd door de FDIC, dus uw geld blijft in goede handen.

Simpel gezegd: groene banken kunnen ons geld gebruiken voor een betere wereld, wat vooral belangrijk is als we midden in een klimaatcrisis zitten.

Hoe over te stappen op groen bankieren

Als u heeft besloten om bij uw bestaande bank weg te gaan, is er nog één cruciale stap die u moet overwegen voordat u oude rekeningen sluit: belangenbehartiging. Banken weten dat ze niet alleen financieel maar ook ecologisch aan de macht zijn; onze stemmen (en geld) kunnen hen dwingen om iets te veranderen.

Gebruik de Banking on Climate Chaos-scorekaart om te zien waar uw bank valt, door te filteren op “totale financiering” of alfabetisch. Of neem rechtstreeks contact op met de bank om navraag te doen. Je kunt het gesprek omkaderen door te zeggen: ‘Ik ben al heel lang lid van [bank]— kun je meer vertellen over de projecten waarin je met mijn geld investeert?”

Wees duidelijk dat u geen klant meer bent vanwege hun steun aan fossiele brandstofbedrijven.

Het kan zijn dat u een vaag of groen antwoord krijgt, soms vertelt dat u alles wat u moet weten. Zoals Ernst-Jan Kuiper, een Climate Campaigner bij BankTrack, deelt met Extinction Rebellion: “Als een bank niet duidelijk aangeeft dat ze de fossiele brandstofindustrie niet financiert, dan mag je ervan uitgaan dat ze dat wel doet.”

Als de antwoorden niet aan uw normen voldoen, laat het hen dan weten. Meerdere gesprekken voeren met een bank? Noem uw zorgen elke keer, zodat ze worden geregistreerd. Eis verantwoordelijkheid, spreek je uit op sociale media en wees duidelijk dat je geen klant meer bent vanwege hun steun aan fossiele brandstofbedrijven of pijpleidingen of ontbossing of oorlogen, of al het bovenstaande.

Open dan bij de overstap naar groen bankieren niet zomaar een online rekening bij de eerste groene bank die u tegenkomt. Onderzoek eerst uw opties en zorg ervoor dat een specifieke bank aan uw behoeften voldoet. (Bekijk de groene banken en financiële bedrijven waar we vooral van houden.)

Overweeg deze vragen te stellen of deze functies te vergelijken om de juiste voor u te vinden:

  • Waar investeert deze bank of dit bedrijf monetair? Wat voor soort schone projecten ondersteunen ze: hernieuwbare energie, duurzame landbouw, milieuvriendelijke gemeenschapsinitiatieven?

  • Wat voor soort accounts of services heeft u nodig? Sommige banken bieden alleen persoonlijk of privébankieren aan, terwijl andere zakelijke leningen en bankzaken, financieel advies, non-profitdiensten en meer omvatten.

  • Welke eigenschappen zijn voor jou het belangrijkst? Heeft u toegankelijke geldautomaten, mobiel storten van cheques of een beloningsprogramma nodig?

  • Zijn er persoonlijke kantoren bij u in de buurt? Houd er rekening mee dat sommige groene banken regiospecifiek of alleen online zijn.

  • Wat is uw jaarlijkse rentepercentage en hoe verhoudt dat zich tot uw huidige/gemiddelde tarief?

  • Als u in de VS bent gevestigd, is de bank dan verzekerd door de FDIC? Met een FDIC-verzekerde rekening, als de bank faalt en u uw geld verliest, zal de Federal Deposit Insurance Corporation – een overheidsinstantie – u terugbetalen.

Groen bankieren zorgt ervoor dat we vooruit willen kijken – naar een gedeelde klimaattoekomst waar we enthousiast over kunnen zijn.

Als u kunt, raden we u aan om samen te werken met een financieel adviseur of expert om deze overstap te maken, uw reguliere transacties te identificeren en uw nieuwe betalingen en rekeningen in te stellen.

Als je eenmaal helemaal klaar bent, beloven we dat je niet achterom zult kijken. Groen bankieren zorgt er zelfs voor dat we vooruit willen kijken – naar een gedeelde klimaattoekomst waar we enthousiast over kunnen zijn.Henah Velez (zij/haar) is redacteur bij The Good Trade. Ze heeft een master in sociaal ondernemerschap en is een trotse Rutgers-afgestudeerde. Oorspronkelijk uit NJ, woont Henah nu in Santa Barbara, CA, waar ze graag klein winkelt, rondhangt met haar huisdieren of reist. Zeg hoi Instagram!


VERWANTE LEZING


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *